Potraviny, ktoré zhoršujú zrak

Datum: 12.02.2022

Sme zvyknutí eliminovať následok, nie príčinu. Ale mnohé, aj vážne choroby by sa nemohli rozvinúť, keby ľudia len nejedli bez rozmyslu, športovali a snažili sa vyhýbať stresu.

Potraviny, ktoré zhoršujú zrak

To isté platí pre oči. Operácie na zlepšenie zraku sa síce stali dostupnými a opravujú aj tie poruchy, ktoré boli považované v minulosti za beznádejné, ale aj tak je stále oveľa jednoduchšie a lacnejšie pôsobiť pre svoje zdravie preventívne. Ak nechcete v starobe nosiť okuliare, môžete začať tým, že zo stravy vylúčite potraviny, ktoré zhoršujú váš zrak. Najčastejšie tieto produkty nepôsobia priamo na oči, ale na kardiovaskulárny alebo iný systém, čo vedie k ochoreniam, ktoré znižujú ostrosť zraku.

Slané jedlá

Faktom je, že veľké množstvo soli môže viesť k zvýšeniu krvného tlaku, čo negatívne ovplyvňuje celé telo vrátane očí. Chronický vysoký krvný tlak môže viesť k hypertenznej retinopatii, ktorá poškodzuje krvné cievy v očiach a spôsobuje rozmazané videnie až stratu zraku. Vysoký tlak môže tiež viesť k presnej vnútornej choroidopatii, pri ktorej sa tekutina hromadí pod sietnicou, alebo k neuropatii, keď je prietok krvi blokovaný, čo spôsobuje odumieranie nervov a zhoršenie zraku. Podľa noriem WHO by príjem soli nemal presiahnuť 5 gramov denne. A to platí pre všetku soľ spotrebovanú za deň, nielen pre tú, ktorá sa používa na zlepšenie chuti jedál.

Vyprážané mastné jedlá

V každom článku o nezdravých potravinách sa hovorí o vyhýbaní sa vyprážaným jedlám, najmä mastným. Ide o to, že pri vyprážaní vznikajú karcinogénne látky, ktoré spôsobujú zápal. Okrem toho transmastné kyseliny obsiahnuté v takýchto potravinách zvyšujú hladinu zlého cholesterolu a môžu viesť k rôznym ochoreniam, ako je mŕtvica alebo cukrovka 2. typu. Tieto ochorenia zasa ovplyvňujú zrak, čo vedie k makulárnej degenerácii, kedy je poškodená sietnica oka, diabetickej retinopatii a ďalším ochoreniam, ktoré môžu človeka pripraviť o zrak.

Potraviny s vysokým obsahom cukru

Máte radi nápoje a jedlá, ktoré chcete ihneď zapiť vodou, pretože sa vám všetko v ústach lepí? Toto je istá cesta k poškodeniu zraku a dokonca k slepote. Rovnako ako pri vyprážaných tučných jedlách, veľké množstvo cukru výrazne zvyšuje riziko vzniku cukrovky 2. typu a kardiovaskulárnych ochorení, ktoré vedú k makulárnej degenerácii a diabetickej retinopatii. Denný príjem cukru by nemal presiahnuť 5 % z celkových skonzumovaných kalórií, čo je asi 50 gramov.

Ryby a morské plody

Ryby a morské plody považujeme obecne za veľmi zdravé jedlo. Faktom ale je, že ľudstvo znečisťuje vodné útvary a ukladá tam vysoko toxické organické zlúčeniny, napríklad metylortuť. Ryby a ďalšie morské živočíchy ich hromadia vo svojom tele spolu s iným znečistením a potom sa dostávajú na náš stôl. Na znečistenie sú obzvlášť náchylné dlhoveké ryby, ako je šťuka alebo tuniak. Nehovoríme, že sa rýb treba vzdať, len sa oplatí vyberať rozumne a je vhodné kupovať tú, ktorá bola chovaná v umelých nádržiach. Ak budete jesť ryby kontaminované ortuťou, môže to viesť k vážnym zdravotným problémom vrátane zlého zraku.

Káva a čaj

A opäť nečakaná bod v tomto článku, pretože káva a čaj sú často popisované takmer ako liečivé produkty. To je pravda, ale len s mierou. Ak to s kofeínom preženiete, zvýši sa očný tlak, čo zvyšuje riziko vzniku zeleného zákalu alebo očnej hypertenzie. Čím vyšší je vnútroočný tlak, tým väčšie je riziko čiastočnej alebo úplnej straty zraku. Preto by ste mali obmedziť príjem kávy na 3 šálky denne a vyberať si nápoje s nižším obsahom kofeínu.

Čítané: 533 x